Steg 01-2025 Tema: Pålogget

Romerne var gode til mye. Når det kom til veibygging, var de helt rå. De rådet over et enormt imperium og hadde behov for knytte dette sammen både militært, politisk og økonomisk. Da måtte de kunne flytte folk raskt fra et sted til et annet, både militære, handelsreisende og folk flest. Bygging av veier brolagt med stein var løsningen. Uansett vær og føre var disse veiene åpne og tilgjengelige. Et nettverk av veier, og «alle veier førte til Rom». Tettere sammen. Nærmere hverandre.

 

Tekst av redaktør Tom Arne Møllerbråten

Senere har båter og skip, tog og jernbane, biler og asfalterte veier, og store og små fly i ulike vari-anter gjort det samme, knyttet folk sammen, forkortet avstanden og reisetiden. For ikke å snakke om telefonen da. Tenk å kunne snakke med noen som var et helt annet sted på kloden! Avstand borte. Så kom pc med internett, mobiltelefonen og til slutt smarttelefonen. Bra greier!

Facebooks slagord «Connecting the World» kunne ha stått som overskrift over alt dette, fra Romerriket til i dag. Teknologien har forandret samfunnet og oss radikalt, og vi skal være svært takknemlige for det aller meste.

Så er det mye som tyder på at teknologien ikke bare er et gode for oss. Når vi først har etablert et nettverk av gode «veier» mellom oss, har vi ingen garanti for at ikke «fiender» tar i bruk de samme veiene, for å bruke et litt krigersk bilde. Kanskje vi rett og slett har gjort oss svært tilgjengelige og sårbare for folk som vil utnytte oss? Ting tyder på at tech-selskapene tar i bruk all tilgjengelig psykologisk innsikt for å tjene penger på oss. De vet hva de gjør og spekulerer i våre svakheter og vår tendens til å bli avhengige. Kynisk er det.

Hvis det er slik at vi er i ferd med å bli fanget i vårt eget nett, er det i hvert fall gode grunner til å stoppe opp litt nå, før det er for sent. Jeg tror folkehøgskolen kan være et bra sted å trykke på pauseknappen. Gi elevene en liten pust i bakken. Professor Trine Syvertsen gir oss gode innspill i dette nummeret.

Avlogga-serien på NRK er en vekker – og en gave. Les vårt intervju med Sven fra tv-serien. Jeg har også fått stort utbytte av å lytte til psykiater Anders Hansen, som blir brukt som ekspert i TV-serien Avlogga. En artikkel i dette nummeret er viet noen av hans tanker om hjernen. Elever på Sagavoll har i løpet av året levd avlogga i flere perioder. Les intervju med dem.

Hvis vi ønsker å mane til avlogging, kan det være lurt å finne ut hva i livet vi bør logge oss på. Og folkehøgskoleansatte har kanskje den lista klar allerede?
Undersøkelser viser at å ha mobilen, enten på eller avslått, i samme rom som vi er i, tar masse konsentrasjon og fokus fra oss. Vi skulle ikke ha som mål å legge mobilen litt oftere igjen i et annet rom da? Det kan både vi ansatte og elevene våre øve på.

Rett før dette nummeret skulle ferdigstilles, fikk vi melding om den tragiske ulykken med fire omkomne elever ved Alta folkehøgskole. Våre tanker og bønner går til pårørende, elever og ansatte! Se også side 4-5. •

Les Steg 01-2025

Del på: