NKF ønsker sammen med IKF å bidra til å skape sangglede i den kristne folkehøgskolen. Prosjektet «Syng for livet» er nå i gang! Gjennom sangprosjektet «Syng for livet» ønsker vi å inspirere, styrke og utvikle fellessangen i folkehøgskolene våre. Sang er helsefrembringende, styrker fellesskapet, skaper identitet og er allmenndannende – og sangen har i alle år vært noe som binder skoleslaget vårt sammen.
Regjeringen oppnevnte like før sommeren et utvalg som har fått i oppdrag å utarbeide en NOU (Norges Offentlige Utredninger) om folkehøgskolen, med leveringsfrist 1. oktober 2022. Over statsbudsjettet får nå skoleslaget rundt 1 milliard kroner hvert år. I tillegg støttes elevene våre med rundt 600 millioner kroner årlig gjennom Lånekassens ordninger for lån og stipend. På den bakgrunn er det ikke urimelig at man fra tid til annen kikker oss i kortene og ønsker kjennskap til «den samfunnsøkonomiske nytten» av denne vakre rosen av en skole, sannsynligvis verdens frieste skole med betydelig støtte (kanskje rundt 45 % til drift) fra staten.
Ansatte fra seks folkehøgskoler deltok 19. august på kurs i hvordan folkehøgskoler kan etablere et mentortilbud for de av elevene som viser seg ikke å ha gjennomført eller fullført videregående opplæring (VGO). Kurset bygger på erfaringene som Ringerike, Risøy og Sandefjord folkehøgskoler høstet i det toårige pilotprosjektet i 2016-2018. I tillegg fulgte 11 skoler med på kurset digitalt. Potensielt vil derfor nærmere en firedel av landets folkehøgskoler nå kunne tilby mentorsamtaler til de av elevene som ønsker det for å øke motivasjonen for å fullføre VGO etter folkehøgskolen.
I april rapporterte 52 folkehøgskoler inn klima- og miljøregnskapet for kalenderåret 2020. Dette er andre året folkehøgskolene rapporterer samlet. Ett år uten (fly) reiser pga. koronapandemien har gitt positive utslag i forhold til klimagassutslipp, hvor det har vært en halvering av utslipp i 2020 sammenlignet med 2019- tallene.
Regjeringens ønske om en helhetlig gjennomgang av folkehøgskolesektoren gir en flott mulighet til å synliggjøre viktigheten av dette unike skoleslaget, sier daglig leder i Folkehøgskolerådet, Anne Tingelstad Wøien. Det er 20 år siden forrige gang folkehøgskolene fikk samme oppmerksomhet.
Det er fint å kunne gi ut en utgave av steg som handler om håp. Vi trenger håp, kanskje særlig i en periode som det vi har vært inne i det siste året. Håp kan være en velsignelse i livet. Det ligger en glede i tanken om at noe bra skal skje i framtiden. Dette håpet kan gi oss krefter til å holde ut i noe som ikke er helt topp akkurat nå. Håp kan gi styrke og utholdenhet. Men i håpet ligger også kimen til skuffelser.
En veileder om inkludering og tilrettelegging for elever med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer på folkehøgskolen. Med bakgrunn i elevers egne opplevelser og ansattes behov for avklaringer, presenterer Unge funksjonshemmede her et sett med forslag til hvordan skolene kan ønske et større mangfold av elever velkomne til folkehøgskolene.
Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF) og Folkehøgskoleforbundet (FHF) har nå gleden av å invitere til studie i folkehøgskolepedagogikk på Universitet i Sørøst-Norge (USN). Studiet er utarbeidet i et samarbeid mellom NKF, FHF og USN. Dette studiet er skreddersydd for deg som jobber i folkehøgskolen.
Følelser kan ikke og bør ikke overses. Derfor gir vi følelsene oppmerksomhet i dette nummeret. Kroppen vår, denne synlige og mange ganger frustrerende materien, har visst ganske mye med følelser å gjøre, den også. Vi kan ha et anstrengt forhold til kroppen vår, og det vil gi oss følelser.
Informasjonskontorene fortsetter å arrangere webinarer om informasjon og markedsføring. Her vil ansatte på skolene få faglig påfyll og hjelp til å drive bedre markedsføring gjennom digitale foredrag på em times tid. Vi sender på Zoom og opptak av webinarene blir gjort tilgjengelig i etterkant.