Pedagogiske dokumenter
Mediehverdag, livssynsdanning og kristen tro
Margunn Serigstad Dahle, førstelektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, fikk tildelt forskningsstipend fra NKF til prosjektet: Mediehverdag, livssynsdanning og kristen tro, våren 2016.
Sentrale spørsmål i prosjektet var: Hvilket forhold har elever ved kristne folkehøgskoler til TV-serier? Hvordan forholder de seg til fortellingene de møter, ikke minst med tanke på det underliggende livssynsperspektivet og egne verdier og holdninger? Hvordan kan en i den kristne folkehøgskolen bidra til større mediebevissthet hos elevene, særlig når det gjelder forholdet mellom medienes budskapsformidling, de store livsspørsmålene og kristen tro? Hvordan relatere til mediefortellingene i formidling av kristen tro?
Margunn gjennomførte en kvantitativ og en kvalitativ undersøkelse på fire av de kristne folkehøgskolene i løpet av skoleåret 2017/2018.
Les rapporten her: Rapport NKF. Mediehverdag livssynsdanning og kristen tro. Margunn Serigstad Dahle (1)
Vedlegg:
Vedlegg 1. Mediehverdag, livssynsdanning og kristen tro
Vedlegg 2. Mediehverdag, livssynsdanning og kristen tro
Ungdom, Kultur, Tro
Hvordan være kristen folkehøgskole i praksis? Hva betyr verdier for hvordan ansatte i folkehøgskolen møter sine elever? Disse spørsmålene har fulgt oss helt fra starten av prosjektet i 2012. Ungdom, kultur, tro (UKT) var et prosjekt i NKF over flere år og resulterte blant annet i en utdanning med samme navn i samarbeid med og knyttet til Menighetsfakultetet fra 2014 til 2016.
Prosjektet er beskrevet i boka: Ungdom, kultur, tro. Aksjonsforskning og skoleutvikling i folkehøgskolen. Boka er skrevet av Vegard Holm og Johan Lövgren som var sentrale i utviklingen av prosjektet og gjennomføring av utdanningen.
Boka kan bestilles fra folkehøgskolekontoret.
Send epost til: nkf@ikf.no
Pris: kr 150,-
Aksjonsforskning og bærekraft - folkehøgskolen for framtiden
Dette var ett 3-årig prosjektsamarbeid mellom folkehøgskolene og Framtiden i våre hender (2014-2017). Skoleåret 2014-15 deltok 4 pilotskoler, og i 2015-16 ble hele 40 folkehøgskoler med i prosjektet. Prosjektet hadde som mål å integrere bærekraft i undervisning og drift på folkehøgskolene, og aksjonsforskning- og læring ble brukt som endringsstrategi. Prof. i pedagogikk, Tom Tiller, var vitenskapelig leder for prosjektet. Her er kan du laste ned Pilotrapport og Ressurshefte i prosjektet. Samt Sluttrapporten og Kortversjonen til denne.
Reisens pedagogikk
Her kan boka Reisens pedagogikk lastes opp i PDF-format: Reisens_pedagogikk
Bare underholdning eller?
Ingvild Thu Kro, Høyskolelektor ved NLA Mediehøgskolen, fikk tildelt stipend midler fra NKF til prosjektet «Bare underholdning – eller?» våren 2013.
Prosjektet er todelt. Første del er en livssynsanalyse av en populær tv-serie som går på norsk tv. Ingvild valgte The Big bang Theory etter en ringerunde til flere folkehøyskoler. Dette er en populær serie som mange elever rapporterte at de så på. Den andre del av prosjektet er praktiske undervisningsressurser utviklet til bruk i folkehøyskolen. Ingvild Thu Kro har laget et spennende materiale. Vi håper mange vil lese analysen og ha nytte av disse undervisningsressursene til planlegging og gjennomføring av blant annet undervisning, elevkvelder og morgensamlinger.
‘Bare underholdning – eller.’ Del 1; analyse av aktuell tv-serie
Aktualiseringer fra The Big Bang Theory
Filmkveld med The Big Bang Theory
Spontansamtale i åpent landskap
Dette er en oversikt over og dokumentasjon av prosessen (”Open Space”) som ble brukt under landsmøtet til NKF på Grenland folkehøgskole i 2011.
Oversikten presenterer selve prosessen på landsmøtet skritt for skritt, samtidig som en del av tankene bak prosessen også blir presentert. Vi håper at oversikten fører til at lærere og andre på skolen prøver en spennende metode til samtale, erfaringsdeling og et forum for nye ideer.
Rapport om realkompetanse i nordiske folkehøgskoler
Sammen med folkehøgskoleforeningene i Finland, Sverige og Danmark har PU-leder i NF og pedagogisk konsulent i NKF deltatt i en arbeidsgruppe i et utviklingsprosjekt i regi av Nordisk folkehøgskoleråd. Arbeidsgruppen hadde to hovedoppgaver: Å utarbeide en rapport om(real)kompetanse på nordiske folkehøgskoler og å bidra til NFRs Vårkonferanse i april 2009, som hadde temaet: ”Kvalitet samt det specifika med folkhögskolan och hur man dokumenterar dessa värden”.
Elevstipendiatene – et pedagogisk grunnarbeid
NKF har arbeidet med elevstipendiatenes situasjon og rolle i de kristne folkehøgskolene.Skolene har bidratt med statistikk gjennom en spørreundersøkelse høsten 2008.
Det er lagt mest ressurser i å utarbeide et grunndokument for den pedagogiske tenkningen om elevstipendiatene som en særskilt elevgruppe i folkehøgskolen. Dokumentet er utarbeidet av Kristian Abelsen, med støtte i drøftinger i skoleutviklingsutvalget og styret.
Byggesteiner: Internatet som læringsarena
Internatet på en folkehøgskole, er en læringsarena. Opplegget der krever pedagogisk og praktisk planlegging.Internatet en læringsarena
Heftet Byggesteier er resultat av et pedagogisk utviklingsarbeid som har vært ledet av NKFs skoleutviklingsutvalg. Byggesteiner er ideer til bruk i møtet mellom elever og elever og lærer/internaleder.
Realkompetanseprosjektet 2001 – Med folkehøgskole i CV: Dokumentasjon av realkompetanse.
Dataene innsamlet gjennom prosjektet viser at folkehøgskolen utvikler realkompetanse både av sosial og personlig art. Det dreier seg om samarbeid, kommunikasjon og konfliktløsning som bæres oppe av mer personlige egenskaper og ferdigheter som: toleranse, verdibevissthet, ansvar, selvstendighet, initiativ, kreativitet, omstillingsevne, respekt, solidaritet, omsorg/omtanke, omstillingsevne, selvvurdering. I tillegg utvikler folkehøgskolen kompetanse innenfor de fagområdene som den underviser i.
3D veiledning - veiledning av elever i norsk folkehøgskole
3D hefte i PDF-format: 3D hefte