Det ble enighet om ny Særavtale for undervisningspersonale i folkehøgskolen tirsdag 13. desember. Avtalen gjøres gjeldende fra neste skoleår. Avtalen det nå er enighet om er mer brukervennlig og bedre tilpasset undervisningspersonalet som jobber i folkehøgskolene. Den øker også ulempetillegget fra 1.1.2023.
Vi har fått vår nye NOU. En grundig utredning med mye spennende stoff og nye tanker. «En folkehøgskole for alle» blir løftet frem som et viktig mål vi skal strekke oss mot. Utvalget mener vi har en vei å gå. Det er lett å være enig i det, men veien til målet er likevel ikke gitt. Heldigvis har utvalget også satt ord på at mye av det vi allerede gjør i dag, også er god folkehøgskole i fremtiden. Likevel bør viktige sider ved vår drift justeres.
Den 15. november 2022 ble det enighet i hovedoppgjøret på Virke-området. Svarfrist er satt til 2. desember, så resultatet skal ikke iverksettes før oppgjøret er vedtatt. I vedlagte protokoll kan dere lese alle endringer, som i hovedsak er.
På Informasjonskontor for kristen folkehøgskole sitt årsmøte tidligere denne uken ble noen takket av og nye ble valgt inn i styret for neste to årsperiode. Tor Inge Askeland (i midten på bilde), rektor på Kristiansand folkehøgskole ble valgt til leder for 2022-2024.
Under NKFs årsmøte på Risøy folkehøyskole ble det gjort vedtak om at NKF-styret skal forberede forslag til nytt navn på organisasjonen. Lokallagene og medlemmene er invitert til å komme med forslag. Navnet må på en eller annen måte gjenspeile hvilken organisasjon vi er.
NKF og IKF arrangerer folkehøgskolefestival på Hedmarktoppen Folkehøyskole fra 23. – 25. mai 2023. Dette blir en storsatsing! Vi har som mål at festivalen skal ha noe spennende for alle ansatte i kristen folkehøgskole. Vi håper og tror at mange vil delta på festivalen.
Anne Tingelstad Wøien, daglig leder i Folkehøgskolerådet, mener statsbudsjettet for 2023 kan gjøre det vanskeligere for ungdommer å velge folkehøgskole. – Vi er opptatt av at et folkehøgskoleår ikke kun skal være et alternativ for de rike.
Av og til bør man stoppe opp og sjekke om man er der man skal eller bør være. Hvordan står det til med oss? I dette nummeret gjør vi det på vegne av folkehøgskolegrenen «kristen folkehøgskole». Hva betyr det egentlig å tilhøre den grenen?
Årsmøte i NKF, på Risøy Folkehøyskole 31. mai; valgte Helge Kjøll jr., rektor på Molde Folkehøgskole, til NKFs nye leder for to år. Hilde-Karin Mauky, inspektør på Ålesund Folkehøgskole og Kjetil Rydland, økonomi og administrasjonleder, Hurdal Verk folkehøgskole, ble valgt til styremedlemmer for to år.
Det er snart tre år siden de fem nasjonale folkehøgskoleorganisasjonene ble enige om et felles bærekraftvedtak. For å nå de fire målene i vedtaket må landets 85 folkehøgskoler gjøre en iherdig innsats, og til dels store endringer både når det gjelder drift og undervisning. I en fersk undersøkelse svarer ¾ av skolene at de jobber målrettet med å følge opp målene i vedtaket. Vi går her nærmere inn på svarene i denne undersøkelsen og presenterer resultatene for folkehøgskolenes samlede klima- og miljøregnskap for 2021.